Pierwszy Rapid na OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tony065
    RS
    • 2009
    • 2487
    • Octavia I (1U2)
    • ARX 1.8 20VT 150 KM

122 wałachy też nie powalają na kolana :diabelski_usmiech
    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
    @ by Tune-up Gdańsk
    TDI VP++ i jeszcze rośnie
    Antek

Komentarz

• Wojtas_Poznań
      RS
      • 2010
      • 2822

Zamieszczone przez Tony065
      122 wałachy też nie powalają na kolana
      jeżeli to do mnie.... to już odpowiadam....
      ależ oczywiście, masz Kolego rację
      a na kolana to powalają.... z bezsilności.... bo to wogóle nie jedzie 8)
      SPOT Poznań:
      .....
      ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Tony065
        RS
        • 2009
        • 2487
        • Octavia I (1U2)
        • ARX 1.8 20VT 150 KM

Wojtas_Poznań,
        śmiać mi się chce, bo ostatnio słyszałem tekst znajomego, ze "na warszawie" to bez 500+ nie ma co się pokazywać... :wink:
        tylko tak naprawdę to gdzie takimi potworami jeździć :?: mnie tam wystarcza + jakieś 50% tego co dała fabryka i chyba tak zostanie :diabelski_usmiech
        Black Pearl, Elegance & RS LOOK
        @ by Tune-up Gdańsk
        TDI VP++ i jeszcze rośnie
        Antek

Komentarz

• crom.de
          RS
          • 2012
          • 1545
          • Superb II (3T4)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Gdzie jest wpis, gdzie jest wpis! :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
          - Superb
          - Panda 1.2

Komentarz

• pandzik
            RS
            • 2011
            • 2254
            • Seat

Nie śpieszcie się, lubię być pierwszy, najlepiej jedyny. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

A po co chłopak ma się tu chwalić jak forumowi "znafcy" w kółko piszą jaki to Rapid jest paskudny, plastikowy i w ogóle, że to najgorsze auto na świecie i tylko idiota może go kupić. Po przeczytaniu takich głupot też bym się nie chwali tym ciekawym i naprawdę fajnym autem, bo co to za przyjemność ?
              Czarny Elegance

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14888
                • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Big
                A po co chłopak ma się tu chwalić jak forumowi "znafcy" w kółko piszą jaki to Rapid jest paskudny, plastikowy i w ogóle, że to najgorsze auto na świecie i tylko idiota może go kupić. Po przeczytaniu takich głupot też bym się nie chwali tym ciekawym i naprawdę fajnym autem, bo co to za przyjemność ?
                ale są i zainteresowani. Niektórzy każda brykę zmieszają z błotem. jak nie ma alusów za kilka tysi, foteli kubełkowych, 300 kucy, gleby opon szerokich jak walec - nic nie warta. Ale są też zwykli kierowcy. Ja tam bym chętnie tego Rapida obejrzał.
                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• pandzik
                  RS
                  • 2011
                  • 2254
                  • Seat

Big, Bez urazy, ale czy nie Ty przez kilka miesięcy udowadniałeś, jakim to kiepskim wyborem jest Tour z silnikiem 1.4? Tutaj sytuacja jest podobna.

Ludzie uczą się od najlepszych.

A do autka trzeba podejść kilka razy. Sam się przekonałem, ze za 41,500 niewiele jest na rynku lepszych propozycji. Topowych wersji IMO nie warto tykać bo to już w cenie O3 a to jednak inna bajka.

[ Dodano: Pią 04 Paź, 13 00:20 ]
                  Zamieszczone przez ruwado
                  Ja tam bym chętnie tego Rapida obejrzał
                  W salonach tego mają jak mrówków.

Komentarz

• crom.de
                    RS
                    • 2012
                    • 1545
                    • Superb II (3T4)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez pandzik
                    Sam się przekonałem, ze za 41,500 niewiele jest na rynku lepszych propozycji. Topowych wersji IMO nie warto tykać bo to już w cenie O3 a to jednak inna bajka.
                    To kiedy odbierasz? :P Chciałbym się dowiedzieć jak to 1.2 105 z 6tką trybi. No i jak ze spalaniem Co do ceny - można trafić autko z placu które będzie sporo tańsze od Octy. Poza tym ja czekam przyszłego roku i wtedy zobaczymy :P
                    - Superb
                    - Panda 1.2

Komentarz

• Octavianos
                      L&K
                      • 2010
                      • 1130

czekamy za zdjęciami
                      SIMPLY CLEVER
                      Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Wally
                        RS
                        • 2012
                        • 3790
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez Octavianos
                        czekamy za zdjęciami
                        chętnie oglądnę :szeroki_usmiech
                        Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                        => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                        => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                        "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• r2r
                          RS
                          • 2008
                          • 4721
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kolega się chyba boi, że zostanie zjedzony :twisted:
                          Artur

Komentarz

• Alonzo_
                            RS
                            • 2009
                            • 2460
                            • Hyundai

Zamieszczone przez r2r
                            Kolega się chyba boi, że zostanie zjedzony :twisted:
                            Bo gdyby na szołrumie nie pisali niektórzy pod czyimś autkiem swoich krytycznych wywodów, które nieraz nie mają uzasadnienia w rzeczywistości bo nawet nie testowali danego auta, albo nie elaborowali totalnie subiektywnej oceny to by ludzie nie mieli zahamowań.
                            Ale jest jak jest.
                            Ja do końca tego nie łapię takich wpisów. Co innego w ogólnym temacie. Sam trochę krytykowałem O3 ale jak sie przyjechałem zmieniłem zdanie i zobaczyłem trochę plusów i jak widze ładną wersję/kolork na ulicy sie oglądam.
                            A jak niektórych sie czyta to ma sie wrażenie , że tu nikt nie ma na koncie kwot mniejszych niż co najmniej 6-cyfrowe i same extra fury bo wymagania i wybrzydzanie.
                            A Rapid?
                            Mnie Rapid nie bierze ale patrze z punku tylko mojego postrzegania, potrzeb, wymagań, oczekiwań.
                            Ale za te kase w ok 40 kilku koła jak najbardziej czemu nie , jeśli komuś pasuje choćby dla LPG. Nie każdy musi zadłużać sie po uszy byle tylko sąsiada wkurzyć i "się pokazać" Wielu kupuje takie auto na jakie ich stać i jakie jest im potrzebne prywatnie czy do pracy a nie takie o jakim marzy sąsiad.
                            Dla wielu to tylko AGD do przemieszczania a nie obiekt kultu i wzdychania.
                            :szeroki_usmiech

Czekam na prezentację.

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez Alonzo_
                              Myslę, że takich to akurat nie ma na forach motoryzacyjnych.
                              A Rapid? Za te kase w ok 40 kilku koła jak najbardziej za
                              Ja to piszę od samego początku wprowadzenia Rapida do sprzedaży, ale jest na tym forum grupa osób (a szczególnie taka jedna, która ze Skoda przesiadła się do VW) które w czambuł krytykują nie tylko Rapida, ale każdy nowy model Skody, bo tu za twardo, tu nie taki silnik jak oni by chcieli, a tu za drogo i wogóle to wszystko jest nie takie jak w ich jedynie słusznym aucie.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• Alonzo_
                                RS
                                • 2009
                                • 2460
                                • Hyundai

Zamieszczone przez Big
                                Myslę, że takich to akurat nie ma na forach motoryzacyjnych.
                                Znalazłoby się. Możę mniej się udzielają i stąd takie wrażenie. IMO

Zamieszczone przez Big
                                A Rapid? Za te kase w ok 40 kilku koła jak najbardziej za
                                Ja to piszę od samego początku wprowadzenia Rapida do sprzedaży, ale jest na tym forum grupa osób (a szczególnie taka jedna, która ze Skoda przesiadła się do VW) które w czambuł krytykują nie tylko Rapida, ale każdy nowy model Skody, bo tu za twardo, tu nie taki silnik jak oni by chcieli, a tu za drogo i wogóle to wszystko jest nie takie jak w ich jedynie słusznym aucie.
                                Daj pokój. Nie zaczynaj

Komentarz

• r2r
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4721
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Poxter, nie zwracaj uwagi na malkontenctwo i wrzucaj opis autka. Ciekawi chętnie przeczytają, a marudy się naprostuje i pokażę drzwi wyjściowe z topicu.
                                  Artur

Komentarz

• Poxter
                                    Classic
                                    • 2013
                                    • 18

No chyba się jednak nie wywinę! ;-)
                                    Na zdjęcia w showroomie poczekacie do weekendu bo wstyd jest je teraz robić. Taki brudny.
                                    Ale mam nadzieje że pstryknę kilka w sobotę jak już znajdę czas i myjnię.
                                    Chwilowo tylko kilka odczuć, refleksji i przemyśleń.
                                    Najpierw krótki opis: Rapid kupiony z placu 30 sierpnia w wersji MY2013 1,2 TSI 77 kW Ambition z paroma dodatkami i gwarancją na 4 lata. Czytanie forów miało swój efekt więc postanowiłem się zabezpieczyć.
                                    Rozważałem zakup Octavii lub Golfa ale ponieważ to mój 14 albo 15 samochód z tego 7 nowy więc biorąc pod uwagę oczekiwania i odczucia po jazdach i konieczność sfinansowania studiów dziecka dokonałem takiego właśnie wyboru.
                                    Chyba blisko mi tu do zdania napisanego przez Alonzo bo podstawą są dla mnie już głównie cechy funkcjonalne auta.
                                    A Rapid ma się czym pochwalić.
                                    Przejechałem do tej pory ponad 5400 km i moje oceny są następujące:
                                    Silnik: rewelacyjnie elastyczny, mocny, doskonale się zbiera, w miarę oszczędny. Bardzo dobry wybór jeżeli będzie bezawaryjny.
                                    Zawieszenie: typowe dla grupy, twardawe ale bardzo dobrze spasowane. Samochód prowadzi się znakomicie.
                                    Nadwozie: miejsca z tyłu swobodnie wystarcza nawet dla mnie a mam 190 cm wzrostu. Bagażnik duży i pojemny.
                                    Ponieważ już widzę gorączkę krytykantów ;-) trochę pożywki dla nich a dla niezdecydowanych pod rozwagę.
                                    Samochód jest z segmentu B więc w środku tylko plastik. Niezły,w miarę dobrze spasowane elementy i mi nie przeszkadza ale wszechobecny.
                                    Nadwozie w obowiązującym teraz dla marki designie ale moim zdaniem praktycznie 4 osobowe. Rapid jest lżejszy i węższy od Octavii i ma to swoje konsekwencje. Także takie, że przy silnym wietrze bocznym powyżej 130-140 km/h trzeba uważać bo podmuchy są mocno odczuwalne. Notabene na A1 pojechałem nim 195 km/h i nie było z górki. ;-)
                                    Nadwozie jest wyciszone słabo i niestety wiatr i silnik pow.3500-4000 słychać.
                                    Z innych minusów to potwierdzam słabą widoczność świateł na skrzyżowaniach - jeżeli nie ma nisko miniaturek trzeba się pochylić do przodu. Przy moim wzroście także zakres regulacji fotela kierowcy jest na granicy wygody, chociaż może jest to konsekwencją przesiadki z Hyundaia SantaFe który jest większy.
                                    Podsumowując na tą chwilę jestem nadal bardzo zadowolony z tego wyboru. Zdając sobie sprawę że jest to pewien kompromis pomiędzy otrzymanymi walorami użytkowymi, estetycznymi i wszelkimi innymi a chęcią ograniczenia budżetu na taki zakup i jego eksploatację (odsetki,ubezpieczenia,przeglądy,paliwo,części itp) uważam że otrzymujemy znakomity stosunek jednego do drugiego.
                                    Podkreślam: TO MOJE ZDANIE.
                                    W razie pytań służę pomocą a w Warszawie jak znajdziemy termin to zapraszam do oględzin.
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=73442

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Uzupelnilem pole auto, mozna sie juz chwalic
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14888
                                        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Poxter
                                        No chyba się jednak nie wywinę! ;-)
                                        no przecież pisaliśmy to od samego początku
                                        Zamieszczone przez Poxter
                                        a zdjęcia w showroomie poczekacie do weekendu bo wstyd jest je teraz robić. Taki brudny.
                                        Ale mam nadzieje że pstryknę kilka w sobotę jak już znajdę czas i myjnię.
                                        koniecznie!!!

A czego się przesiadłeś na Rapida?
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Poxter
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 18

Zamieszczone przez ruwado
                                          A czego się przesiadłeś na Rapida?
                                          Sama przesiadka nastąpiła ze względów ekonomicznych. Santafka miała już prawie 6 lat i po awarii turbiny zaczęła kosztować za dużo. Poza tym zużycie paliwa na poziomie 10-12 litrów i ograniczone zaufanie do dyspozycji auta nie były bez znaczenia.
                                          A że Rapid to już w sumie trochę przypadku. Ponieważ mój wspólnik też miał problemy z jednym z samochodów padło hasło "Kupujemy na szybko dwie nowe Octavie".
                                          Po jazdach próbnych obejrzałem i spróbowałem jeszcze (w trzech różnych salonach ;-)) Rapida i stwierdziłem że różnice w jakości i komforcie są do przyjęcia dla mnie a ekonomia stoi po stronie Rapida. Dodatkowo żeby się przekonać jak wygląda obecnie oferta rynku przetestowaliśmy Toyotę Auris i Corolla, Hyundaia i30,ix35 oraz Golfa. Ponieważ żaden z testowanych samochodów dla moich potrzeb nie oferował więcej w rozsądnej cenie zapadła decyzja o zakupie Rapida. Zamówienie z fabryki zamieniło się na"plac" gdy dotychczasowe auto sprzedałem w dwa dni. Ot i cała historia. Wspólnik jeszcze czeka na Octavie.
                                          Jeżdżę przeważnie sam lub już tylko z żoną - trochę tras weekendowych oraz na codzień Warszawa i większe miasta.
                                          Rocznie średnio już tylko ok. 25-30 kkm.
                                          Po prawie dwóch miesiącach znany w ekonomii weryfikujący syndrom "wtórnej akceptacji zakupu" Rapid przechodzi u mnie bezproblemowo. Pali trochę więcej (ok. 7 litrów) ale jak widzicie to przez te autostrady i chęć testowania. Na dotarciu jadąc eko pierwszy wyjazd do Torunia i z powrotem zrobiłem przy zużyciu paliwa 5.3l/100 km i byłem w szoku. Teraz już raczej trochę ostrzej no i miasto. Poza tym ten silnik aż się prosi o przyduszenie. ;-)
                                          Pozdrawiam i życzę bezawawaryjności
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=73442

Komentarz

• Alonzo_
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2460
                                            • Hyundai

Poxter
                                            Racjonalne podejście do sprzętu i konkretna ocena. Gratuluje i bezawaryjności życzę.

Komentarz

• r2r
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 4721
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Popieram przedmówcę. Nie widzę narzekania dla narzekania, tylko konkretny "car review", który mi się podoba.
                                              Artur

Komentarz

• kuncfot
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 191

Poxter, jaki rabat wyrwałeś?

Komentarz

• piotrek_os
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8162
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kuncfot
                                                  Poxter, jaki rabat wyrwałeś?
                                                  takie pytania przeważnie kto inny na tym forum zadaje :diabelski_usmiech z dopiskiem może być na PW

PS. Juz się nawet uzywki "uszkodzone" sprzedaja http://otomoto.pl/skoda-rapid-1-2-sa...C30910382.html
                                                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• r2r
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 4721
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

piotrek_os, już nie pierwsza Rapdiowa "obcierka" na allegro, którą widziałem.
                                                    Artur

Komentarz

Pracuję...